Depressie. Wat kun je zelf doen?

Omstandigheden kunnen ertoe leiden dat je minder plezier ervaart in het leven. Minder plezier in je leven ervaren kan op zijn beurt ervoor zorgen dat je minder gaat ondernemen, meer negatieve gedachten krijgt en minder energie hebt. Ook activiteiten die jou voorheen een fijn gevoel gaven, kan je nu ineens als niet fijn ervaren. Veel mensen ervaren op zo’n moment nog wel kortstondig voldoening van ongezond eten, bijvoorbeeld chocolade. Ook kan het lang in bed blijven liggen, sociaal terugtrekken en uitstellen van naar buiten gaan voor korte tijd een prettig gevoel geven.

Met je depressie aan de slag

Op de lange termijn gaat bovenstaande strategie je niet helpen om je beter te voelen, maar zorgen zij in de meeste gevallen ervoor dat jij je juist slechter gaat voelen. Maar wat kun je wel doen om je – ook op de lange termijn – beter te voelen? In een serie blogs zullen we stilstaan bij hoe jijzelf je depressieve klachten te lijf kunt gaan. Aanbod komen:

  • Hulp vragen

  • Contact met lotgenoten

  • Mindfulness

  • Gezonde leefstijl

  • Bewegen

Bewegen

Voldoende lichaamsbeweging kan je helpen om minder last te hebben van een depressie. Probeer ten minste 30 minuten per dag te bewegen, door bijvoorbeeld een stuk te wandelen of te fietsen. Daarnaast kan het helpen om 3 keer per week een half uur intensiever te sporten. Ga bijvoorbeeld hardlopen, naar de sportschool of kies een sport die je leuk vindt. Beweging zorgt er namelijk voor dat je lichaam b-endorfine aanmaakt. Dit is een stof die onder andere helpt bij het verminderen van stress en het verbeteren van je stemming.

Ga zoveel mogelijk naar buiten als je gaat sporten/bewegen. Buiten zijn heeft namelijk vele voordelen. Allereerst zorgt zonlicht ervoor dat het slaaphormoon (melatonine) overdag geremd wordt en jij je hierdoor minder moe voelt, terwijl het er ’s avonds voor zorgt dat je meer slaaphormoon produceert en dus beter kan slapen. Verder, wanneer zonlicht op je huid komt, zorgt dit voor de aanmaak van vitamine D. Vitamine D helpt je lichaam om stemmingsbevorderende stoffen (dopamine en serotonine) op peil te houden en hiermee dus ook je stemming.

Om te zorgen dat je bovenstaande vol kunt gaan houden is het van belang dat je niet in één keer je hele leven omgooit, maar dat je in kleine stappen veranderingen door gaat voeren. Begin bijvoorbeeld eerst met de auto iets verder wegzetten, zodat je een stukje moet lopen. Zorg er vervolgens voor dat je op de fiets je boodschappen doet in plaats van met de auto. En bouw het zo verder op. Kijk hierbij dus naar wat voor jou haalbare stappen zijn en bedenk hierbij ook welke dingen jou kunnen helpen het vol te houden. Vraag bijvoorbeeld een vriend(in) om op een vast moment in de week een wandeling met je te komen maken, zodat jij er niet alleen voor staat.

Marleen Derks, 28-02-2019

Deel deze blog!

    Hoe heeft u ons gevonden?