Solutalks webinar – Mentaal fit blijven tijdens het Coronavirus

We zitten massaal verplicht thuis. Niet alleen in Nederland, maar in veel landen gelden momenteel strenge thuisblijf regels. Alleen voor het noodzakelijke mogen we nog naar buiten. Daar moeten we anderhalve meter afstand houden van elkaar. Verder betekent dat de komende tijd geen vrienden en familie over de vloer, niet naar de sportschool en uit eten zit er ook niet in. Zo’n sociale isolatie kan gevolgen hebben voor je dagritme en ook voor je gemoedstoestand.

Solutalks organiseert binnenkort een webinar waarin we je van tips voorzien om mentaal fit te blijven tijdens de coronacrisis. Tijdens het webinar kan je ook jouw vragen stellen aan de psychiaters en psychologen van Solutalks. Als je hierin interesse hebt kun je op de site het contactformulier invullen met daarin de boodschap ‘corona webinar’.

In deze blog geven we je alvast een aantal praktische tips die je kunnen helpen om mentaal gezond te blijven tijdens de ‘lock-down’.

Behoud je ritme

Misschien wel de belangrijkste tip is om niet uit je dagelijks ritme te vallen. Als je altijd ontbijt voordat je naar je werk gaat, zorg dan dat je dat nu ook doet. Ga niet pas tijdens het thuiswerken achter je bureau ontbijten.

Neem pauzes op de tijden dat je normaal gesproken ook pauze zou houden en werk niet langer door dan je reguliere eindtijd. Kleed je ’s ochtends gewoon aan en poets je tanden. Ga ook gewoon op tijd naar bed en zet elke ochtend de wekker. Dit is nu ook de kans om je hobby uit te oefenen of een nieuwe hobby te ontdekken. Spendeer meer tijd met je kinderen en partner, maar zorg ook dat je nog tijd hebt voor jezelf.

Sportschool dicht? Volg een online les!

Nu je geen reden hebt om naar buiten te gaan om naar je werk, vrienden of sportclub te gaan, is het verleidelijk om helemaal niet meer te sporten.

Het is belangrijk om te blijven bewegen voor je fysieke en je mentale gezondheid. Als je een hele week alleen maar op de bank zit en bijna geen lichamelijke beweging hebt, wordt 70% van je spiermassa afgebroken. Dit komt doordat je lichaam die spieren niet meer nodig heeft. Bij de afbraak van spiermassa horen lichamelijke kwaaltjes.

Het is essentieel om geen gehoor te geven aan deze verleiding en om dus wel te blijven bewegen. Op internet zijn veel mogelijkheden om een onlinetraining te volgen. Op Instagram en YouTube geven veel trainers nu zelfs gratis lessen die je kunt volgen. Trek je sportkleren aan, rol je yoga mat uit en ‘you’re good to go’.

Bewegen heeft naast fysieke gezondheid, ook een positief effect op je mentale gezondheid. Bij lichamelijke activiteit komen de hormonen endorfine, serotonine en dopamine vrij. Lees onze blog als je meer wilt weten over deze gelukshormonen: https://www.solutalks.nl/2020/02/28/gelukshormonen/.

Let the sun shine in en eet gezond

Wanneer je buiten bent word je blootgesteld aan de zon die zorgt voor aanmaak van vitamine D. Deze vitamine is belangrijk voor je weestand en (samen met calcium) voor sterke botten en tanden. Juist in de tijden van een virusepidemie is het dus belangrijk om deze vitamine binnen te krijgen. Daarnaast moet je uiteraard ook gezond blijven eten, om zo ook voldoende andere vitaminen binnen te krijgen voor een sterk immuunsysteem. Ga elke dag naar buiten om te wandelen of te fietsen, maar wel op plekken waar weinig mensen zijn. Houd minimaal 1,5 meter afstand van andere mensen

Lees niet continue alle nieuwsberichten

Beperk het lezen van nieuwsberichten over het virus. In plaats van ’s ochtends, in je lunchpauze, je middagpauze en ’s avonds op de bank de hele tijd op je telefoon te zoeken naar de laatste nieuwtjes over het coronavirus, spreek je met jezelf af dat je maximaal één of twee keer op een dag naar het nieuwsoverzicht mag kijken. Zo beperk je de binnenkomst van alle informatie over het virus. Op deze manier denk je er minder vaak aan, waardoor je lichaam minder stresshormonen aanmaakt. Dat is gunstig omdat stress je immuunsysteem (en je humeur) verzwakt. Een verlaagd immuunsysteem kan weer een groter risico geven op besmetting. Daarnaast is het belangrijk dat je niet jezelf verliest in de sombere berichten over het virus. Blijf relativeren en trek je de nieuwsberichten niet te veel aan op een persoonlijk niveau. Wellicht helpt het je om er met mensen (online) over te praten als relativeren toch lastig is.

Blijf sociale contacten onderhouden

Sociaal contact is een fundamentele behoefte van mensen. Blijf dus nog wel gereld contact hebben met je vrienden en familie. Er zijn meerdere apps waarmee je spelletjes met je vrienden kunt spelen en waarmee je kunt videobellen. Zo kun je gebruik maken van Whatsapp, Skype, Facetime of meer speelse apps als Houseparty, waarmee je spelletjes met je vrienden kunt spelen.