Seizoensgebonden depressie

De dagen worden korter en donkerder, het gaat meer regenen en het wordt kouder. De blaadjes verkleuren van groen naar bruin. Daarmee is de zomer officieel voorbij. Behalve dat je niet meer in je korte broek buiten kan lopen of een terrasje kan pakken, kan het zijn dat je moeite hebt met deze overgang van de mooie zomerperiode naar de grauwe herfst.

Als ik om 6:30 op mijn werk moet zijn is het vaak nog donker tot 8 uur. Het lijkt dan net alsof ik in de nacht ben opgestaan en zo voel ik me ook in mijn energie, die is dan vrij laag. Ik kan hierdoor ook vrij humeurig worden of een beetje duf. Herken jij dit ook bij jezelf? Je bent dus niet de enige!

Sommige mensen hebben nog zwaardere klachten waarbij hun stemming en dag wordt beïnvloed. Hierdoor kunnen ze niet meer genieten van dingen waar ze normaal wel van kunnen genieten of halen geen plezier meer uit de dag.  Als je zoiets al 2 jaren achter elkaar tijdens het herfstseizoen minimaal 2 weken ervaart kan er sprake zijn van een seizoensgebonden depressie:  in dit geval de herfstdepressie. Ongeveer 5% van de bevolking heeft last van een seizoensgebonden depressie.

Gedurende de corona crisis zitten veel mensen vaker en langer binnen. Hierdoor zien meerdere mensen  minder zonlicht en bewegen ze mogeliijk ook minder. Dit is juist iets wat zou kunnen helpen om een herfstdepressie te voorkomen.

Een herfstdepressie kan daarom behandeld worden op meerdere manieren afhankelijk van hoe erg de klachten en symptomen zijn. Zo kunnen er antidepressiva worden gebruikt zoals ook bij een reguliere depressie om daarmee het gelukshormoon te verhogen. Ook kan er lichttherapie worden gegeven hiermee wordt op kunstmatige wijze de melatonine aanmaak gereguleerd waardoor het dag en nachtritme wordt hersteld.  Dit blijkt een erg effectieve therapie bij een herfstdepressie. Daarnaast is lichttherapie niet verslavend en bovendien veilig. Tot slot kan er psychotherapie gegeven worden. Dit is een vorm van gesprekstherapie. Waarbij de therapeut en cliënt intensief samenwerken om de herfstdepressie af te laten nemen of  helemaal weg te nemen.

Julie Bienfait, 01-10-2020

Share This Post!

    Hoe heeft u ons gevonden?