Wat is een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis?

In je leven ontstaan patronen in je denken of in je gedrag. Sommige patronen helpen je vooruit te komen. Andere patronen zijn destructief. Destructieve patronen ontstaan vaak doordat we in onze jeugd tekort zijn gekomen en daardoor patronen hebben ontwikkeld die niet goed voor ons zijn. Er zijn veel verschillende soorten destructieve patronen.

Een voorbeeld van een destructief patroon bij de afhankelijke persoonlijkheidsstoornis is dat je altijd je eigen wensen aan de kant zet voor de wensen van een ander. Je wilt graag dat mensen je lief en behulpzaam vinden. Daarnaast vind je het lastig om voor jezelf op te komen en om ‘nee’ te zeggen tegen situaties waar je niet achter staat. Het is voor jou heel moeilijk om zelfstandig beslissingen te nemen en je onderneemt niet snel iets in je eentje. Je gaat het liefst conflicten uit de weg en durft niet tegen de mening van iemand anders in te gaan. Dit komt voornamelijk doordat je bang bent dat mensen je verlaten.

Als je last hebt van zulke patronen, kan het zijn dat sprake is van een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis.

Heb je last van soortgelijke patronen en wil je die graag doorbreken? Je bent niet alleen.

Klachten

Als je een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis hebt, ben je sterk angstig en onzeker. Je hebt het idee dat je er alleen voorstaat en hebt vooral de overtuiging dat je het niet alleen kunt. Daarbij heb je last van meerdere van onderstaande klachten.

 • Je hebt moeite met het nemen van alledaagse beslissingen
 • Je hebt anderen nodig om verantwoordelijkheid te nemen voor belangrijke gebieden van je leven
 • Vermoeidheid – Je hebt vaak weinig energie doordat je continu bezig bent met aardig doen en irritaties verbergen
 • Je hebt moeite met het uiten van een meningsverschil uit angst goedkeuring te verliezen
 • Je hebt moeite met initiatief nemen of zelfstandig dingen te ondernemen door gebrek aan zelfvertrouwen
 • Je gaat heel ver om zorg en hulp van anderen te krijgen, biedt zelfs aan om onaangename dingen te doen in ‘ruil’
 • Je voelt je niet op je gemak als je alleen bent uit angst niet voor jezelf te kunnen zorgen
 • Je bent overmatig veel bezig met de angst alleen te worden gelaten en voor jezelf te moeten zorgen
 • Als een relatie wordt verbroken ga je direct op zoek naar een nieuwe relatie (voor zorg en steun)

Heb je last van bovenstaande of soortgelijke klachten en vraag je je af of je een depressie hebt? Je bent niet alleen.

Oorzaken

Persoonlijkheidsstoornissen hebben altijd meerdere oorzaken. Hierin spelen zowel biologische, psychische als sociale factoren een rol, het ‘biopsychosociaal model’. De mate waarin deze factoren bijdragen aan het ontstaan van een persoonlijkheidsstoornis verschillen van persoon tot persoon.

Wanneer je als kind lichamelijke of psychische problemen hebt gehad, kan dat bijdragen aan het ontwikkelen van een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis. Dat maakt je kwetsbaar. Je bent dan te afhankelijk geweest van anderen waardoor je het idee krijgt (/hebt ontwikkeld) dat je het in je eentje allemaal niet redt. Ook kunnen ingrijpende levensgebeurtenissen meespelen bij het ontwikkelen van een persoonlijkheidsstoornis, zoals het overlijden van een dierbare of gepest worden.

Bij je behandeling is het belangrijk dat al deze oorzaken aandacht krijgen, zodat je samen met je behandelaar aan de dieperliggende oorzaken van je klachten kunt werken.

Gevolgen

Een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis ziet er bij iedereen anders uit. De klachten en problemen kunnen verschillen in ernst en duur.

Als je lijdt aan een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis heb je last van zich herhalende patronen die je functioneren op het gebied van relaties en werk negatief beïnvloedt. Werken of contact onderhouden met vrienden en familie lukt vaak minder goed. Iedereen heeft goed en wat minder goede eigenschappen. Wanneer je negatieve trekjes je gaan tegenwerken en het niet meer goed lukt om je aan te passen aan je omgeving en je daardoor vastloopt, dan kan sprake zijn van persoonlijkheidsproblematiek.

Heb je last van bovenstaande of soortgelijke klachten en vraag je je af of je een (afhankelijke) persoonlijkheidsstoornis hebt? Je bent niet alleen.

Behandeling

Er zijn verschillende vormen van behandeling die bewezen effectief zijn voor persoonlijkheidsstoornissen. Bij alle behandelingen is het contact en de relatie met je behandelaar de bepalende factor of de gesprekken helpen of niet. In deze relatie is vertrouwen nodig, zodat je dingen kunt bespreken die je moeilijk vindt en er dingen gezegd kunnen worden die niet makkelijk zijn om te horen.

Behandelvormen

Onze behandelingen richten zich niet enkel op vermindering van je klachten en problemen. Samen met jou onderzoeken we de onderliggende oorzaken, zodat je de handvatten krijgt om tot duurzaam herstel te komen.

 • Schematherapie – hardnekkige negatieve overtuigingen over jezelf aanpakken en beperkende patronen doorbreken
 • Vaardigheidstraining

Wil je weten welke behandeling het beste bij jou past?

Vóórkomen

Ongeveer 13,5% van de bevolking heeft een persoonlijkheidsstoornis. Tussen de 0,5% en 1,7% van de mensen heeft de afhankelijke persoonlijkheidsstoornis. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Vaak ontstaat het al in de puberteit, maar een diagnose wordt doorgaans niet gesteld vóór het achttiende levensjaar.

Bronnen:
R. de Graaf, M. ten Have, S. van Dorsselaer. NEMESIS 2: De psychische gezondheid van de Nederlandse bevolking (2010);
www.hersenstichting.nl

PERSOONLIJKE ERVARINGEN

“Bij mijn behandelaar kon ik mijn verhaal kwijt en voelde ik mij begrepen. Ze hielp mij mijn eigen tempo te bepalen op momenten dat ik er even doorheen zat en gaf me net dat extra zetje als het nodig was.”

“Met een duidelijk plan van aanpak lukte het me om weer goed voor mezelf te gaan zorgen. Daarna kon ik stilstaan bij mezelf en mijn verleden. Ik begrijp nu waar mijn verdriet vandaan komt.”

Heb je een vraag of wil je een bericht achterlaten?

Neem simpelweg contact met ons op via het formulier hieronder.

  Hoe heeft u ons gevonden?