Wat is autisme?

Autisme is een ontwikkelingsstoornis. Bij autisme is de informatieverwerking van de hersenen verstoord. Een bekend voorbeeld van iemand met autisme is de hoofdrolspeler in de film Rainman. In de psychologie spreken we van autismespectrumstoornis (ASS) waarin ernstige en lichtere vormen van autisme voorkomen.

Bij autisme spelen de klachten zich af op drie gebieden:

Sociale interactie en verbeelding

Je bent iemand die erg in zichzelf is gekeerd, of je vindt het moeilijk om oogcontact te maken. Je vindt het moeilijk om je in te leven in andere mensen, bijvoorbeeld in hoe ze zich voelen.

Communicatie en lichaamstaal

Je vindt het moeilijk om gezichtsuitdrukkingen te herkennen bij anderen, bijvoorbeeld of iemand boos, bang, blij of verdrietig is. Daarnaast ben je iemand die aspecten van taal soms moeilijk vindt. Zo kan het zijn dat je figuurlijke uitspraken te letterlijk neemt.

Stereotype interesses en gedrag

Je kunt helemaal opgaan in een bepaalde activiteit. Zo sterk dat je verder nergens meer aandacht voor hebt. Ook heb je vaak vaste en herhalende patronen te herkennen in je gedrag.

Heb je last van bovenstaande of soortgelijke klachten en vraag je je af of je een depressie hebt? Je bent niet alleen.

Klachten

Als er sprake is van ASS dan heb je in ieder geval problemen in de sociale interactie en met sociale communicatie. Aangezien ASS een ontwikkelingsstoornis is, zijn je klachten waarschijnlijk al aanwezig sinds je jeugd. Daarnaast kun je last hebben van onderstaande kernmerken:

  • Problemen in de sociale interactie – Je vindt het moeilijk in te schatten wat mensen van je verwachten en snapt andermans gevoel niet goed
  • Problemen in de sociale communicatie – Je neemt woorden te letterlijk of gebruikt zelfgemaakte woorden
  • Problemen met sociale verbeelding – Je vindt het moeilijk je in anderen te verplaatsen
  • Overgevoeligheid voor prikkels – Zoals hard geluid, fel licht of voor bepaalde texturen
  • Gehecht aan routines – Je hebt structuur en regelmaat nodig om goed te kunnen functioneren
  • Moeite met veranderingen – vooral als deze onverwacht is
  • Weinig non-verbale communicatie – Je gebruikt weinig handgebaren of gezichtsexpressies bij het praten

Heb je last van bovenstaande of soortgelijke klachten en vraag je je af of je een depressie hebt? Je bent niet alleen.

Oorzaken

De exacte oorzaak van autismespectrumstoornissen is tot nu toe niet bekend. In negen van de tien gevallen is sprake van aangeboren erfelijke factoren. Niet slechts één gen is verantwoordelijk voor ASS, maar een combinatie van meerdere genetische veranderingen onder invloed van omgevingsfactoren. Onderzoekers vermoeden dat door deze combinatie de ontwikkeling van de hersenen anders verloopt, waardoor de beperkingen bij mensen met ASS optreden.

Gevolgen

ASS ziet er bij iedereen anders uit. De klachten en problemen kunnen verschillen in ernst en karakter.

Als je ASS hebt, heb je last van een geïsoleerd gevoel. Een gevoel dat je anders bent dan anderen. Door deze klachten loopt het sociaal en maatschappelijk functioneren vaak slechter. Werken of contacten onderhouden met familie en vrienden lukt minder goed dan bij anderen.

Ook voor familie en geliefden zijn er gevolgen als ze met iemand leven met ASS. Ze kunnen zich onbegrepen voelen of het gevoel hebben dat wat ze bedoelen niet goed aankomt. Dit kan tot grote frustraties leiden. Ook ondersteuning van belangrijke mensen uit je omgeving is daarom erg belangrijk.

Heb je last van bovenstaande of soortgelijke klachten en vraag je je af of je een autismespectrumstoornis hebt? Je bent niet alleen.

Behandeling

ASS is niet te genezen en slechts beperkt te behandelen. De behandeling richt zich op twee aspecten. Allereerst op het aanleren van vaardigheden om zo goed mogelijk met de beperkingen om te gaan. Daarnaast is de behandeling gericht op het aanpassen van de omgeving. Denk hierbij aan aanpassingen op school of op werk, zoals een vaste werkplek en een duidelijke dagindeling.

Behandelvormen

Onze behandelingen richten zich niet enkel op vermindering van je klachten en problemen. Samen met jou onderzoeken we de gebieden waarop jij voornamelijk problemen ondervindt.

  • Voorlichtingscursus autisme
  • Cursus omgaan met autisme

Wil je weten welke behandeling het beste bij jou past?

Vóórkomen

Iets meer dan 1% van de mensen in Nederland heeft een autismespectrumstoornis. (Daarvan heeft 14% klassiek ASS en 86% syndroom van Asperger of PDD-NOS. = DSM4 toch?)

De kans op een autismespectrumstoornis bij een broertje of zusje van een kind met ASS is twintig keer groter dan bij kinderen zonder broertje of zusje met ASS. Autismespectrumstoornissen komen ongeveer vier keer zo vaak voor bij mannen als bij vrouwen.

Beloop

De eerste symptomen kunnen al rond het tweede levensjaar voor het eerst zichtbaar zijn. De ontwikkeling van sociale interactie en van taal gaan langzamer bij kinderen met ASS. Veel mensen met ASS leren in hun leven met hun stoornis om te gaan en leren te compenseren om zo goed mogelijk mee te kunnen draaien in de maatschappij. Ongeveer 30% van de mensen met ASS kunnen wanneer ze volwassen zijn zelfstandig leven. Soms komt ASS pas later in het leven aan het licht, omdat bijvoorbeeld een kind de diagnose heeft gekregen.

Bronnen:
www.hersenstichting.nl

PERSOONLIJKE ERVARINGEN

“Bij mijn behandelaar kon ik mijn verhaal kwijt en voelde ik mij begrepen. Ze hielp mij mijn eigen tempo te bepalen op momenten dat ik er even doorheen zat en gaf me net dat extra zetje als het nodig was.”

“Met een duidelijk plan van aanpak lukte het me om weer goed voor mezelf te gaan zorgen. Daarna kon ik stilstaan bij mezelf en mijn verleden. Ik begrijp nu waar mijn verdriet vandaan komt.”

Heb je een vraag of wil je een bericht achterlaten?

Neem simpelweg contact met ons op via het formulier hieronder.

    Hoe heeft u ons gevonden?