Wat is het Chronisch vermoeidheidssyndroom?

Bij het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) heb je continue ofwel chronisch last van vermoeidheid. Ook na een korte inspanning ben je al gauw zeer vermoeid. De vermoeidheidsklachten zijn zo ernstig dat je dagelijks functioneren erdoor wordt beperkt.

Kenmerkend voor CVS is dat slapen niet helpt tegen de vermoeidheid. Daarbij heb je vaak last van veel andere klachten zoals spierpijn en concentratieproblemen.

Het is moeilijk om het chronisch vermoeidheidssyndroom te diagnosticeren. Er is vaak geen duidelijke specifieke oorzaak te ontdekken van de vermoeidheid. Dingen die mogelijk meespelen zijn aanleg, afweer, hormonen en de hersenen. Het zou ook getriggerd kunnen worden door een infectie of andere gebeurtenis.

Heb je last van bovenstaande of soortgelijke klachten en vraag je je af of je het chronisch vermoeidheidssyndroom hebt? Je bent niet alleen.

Klachten

Als sprake is van het chronisch vermoeidheidssyndroom heb je in ieder geval last van ernstige vermoeidheid. Om te kunnen spreken van het chronisch vermoeidheidssyndroom moeten de klachten langere tijd, tenminste gedurende zes maanden aanwezig zijn.

Het chronisch vermoeidheidssyndroom kenmerkt zich niet alleen door vermoeidheid. Vaak heb je ook last van bijvoorbeeld spierpijn, hoofdpijn en andere lichamelijke klachten. Ook concentratieproblemen en problemen met slaap kunnen een rol spelen.

Bij CVS is er geen duidelijke oorzaak, maar wel een duidelijk moment aan te wijzen waarop de klachten zijn begonnen. Daarnaast is het zo dat de vermoeidheid niet wordt veroorzaakt door overmatige inspanning. Je dagelijks functioneren wordt beperkt door CVS. Bij CVS kunnen meerdere van onderstaande klachten op de voorgrond treden:

  • Concentratieproblemen – Je kunt je hoofd moeilijk bij zaken houden, zoals lezen, gesprekken zijn moeilijker te volgen
  • Vermoeidheid – Je voelt je moe, lusteloos en hebt weinig energie
  • Slaapproblemen – Je slaapt veel en wordt niet uitgerust wakker
  • Lichamelijke klachten – Je hebt last van spierpijn, gewrichtspijn, keelpijn, hoofdpijn of pijn in je lymfeklieren
  • Inspanningsproblemen – Na kleine inspanningen ben je misselijk of uitgeput en na opstaan ben je draaierig

Heb je last van bovenstaande of soortgelijke klachten en vraag je je af of je het chronische vermoeidheidssyndroom hebt? Je bent niet alleen.

Oorzaken

Bij het ontstaan van CVS zijn net als bij andere psychische problemen meerdere oorzaken betrokken. Hierin spelen zowel biologische, psychische als sociale factoren een rol: ‘het biopsychosociaal model’. De mate waarin deze factoren bijdragen aan het ontstaan van een depressie verschillen van persoon tot persoon.

Bij je behandeling is het belangrijk dat al deze oorzaken aandacht krijgen, zodat je samen met je behandelaar aan de dieperliggende oorzaken van je klachten kunt werken.

Gevolgen

Het chronisch vermoeidheidssyndroom ziet er bij iedereen anders uit. De klachten en problemen kunnen verschillend zijn wat betreft ernst en duur. De klachten kunnen ernstige gevolgen hebben voor het dagelijks leven. Er is sprake van een hoge lijdensdruk en het kan invloed hebben op je arbeidsgeschiktheid. Lichamelijke en mentale stress kunnen de klachten verergeren.

Voor familie en geliefden zijn de gevolgen vaak groot. Leven met iemand met CVS kan zwaar en belastend zijn. Partners kunnen in isolement terecht komen of het gevoel hebben hun geliefden te verliezen. Het is daarom erg belangrijk dat de mensen uit je omgeving ondersteuning krijgen.

Heb je last van bovenstaande of soortgelijke klachten en vraag je je af of je een depressie hebt? Je bent niet alleen

Behandeling

Er is geen eenduidige behandeling voor CVS, het is niet te genezen. Het kan na een tijd weer overgaan. Voornamelijk wordt gewerkt aan symptoombestrijding. Behandeling kan bestaan uit pijnbestrijding, slaapmedicatie of behandeling van andere klachten. Daarnaast kunnen gesprekken met de psycholoog je helpen bij het accepteren van het syndroom en omgaan met de klachten. Ook kunnen aanpassingen in je dagelijks leven je soms helpen beter om te gaan met je chronische klachten.

Er kan vaak geen lichamelijke oorzaak worden gevonden van de klachten. Dit hoeft niet te betekenen dat de klachten psychisch zijn. Als je CVS hebt kan het zijn dat je daar negatieve gevolgen van ondervindt. Zo kan het zijn dat je er boos van wordt of erg angstig, of dat je bepaalde zaken gaat vermijden. Je kunt ook depressieve klachten krijgen. De hulp van een psycholoog kan je hierbij helpen.

Behandelvormen

Onze behandelingen richten zich niet enkel op vermindering van je klachten en problemen. Samen met jou onderzoeken we de onderliggende oorzaken, zodat je de handvatten krijgt om tot duurzaam herstel te komen. Wij bieden de volgende bewezen effectieve behandeling bij depressie:

  • Acceptance en commitment therapie – Aanvaarden, kiezen en actie ondernemen
  • Cognitieve gedragstherapie – Beperkende overtuigingen uitdagen en helpende overtuigingen formuleren

Wil je weten welke behandeling het beste bij jou past?

Vóórkomen

Chronisch vermoeidheidssyndroom komt het meeste voor bij jongeren en vrouwen tussen de 40 en 50, maar iedereen kan het hebben. Er is niet veel bekend over het vóórkomen van CVS in cijfers. Naar schattig ligt het vóórkomen van CVS tussen de 0,26% en 0,77% van de bevolking.

Beloop

Als je last hebt van CVS houden de vermoeidheidsklachten minstens 6 maanden aan. Het kan acuut ontstaan maar de klachten kunnen ook geleidelijk erger worden. Het is moeilijk te bepalen wat het verloop van de klachten is, omdat is zo verschillend is per persoon. Goede begeleiding kan de klachten verminderen. Vaak wordt een beloop gezien waarin de klachten erger en minder erg worden. Bij de meeste mensen worden de klachten geleidelijk aan minder, na verloop van tijd waarin rust en werken aan herstel voorop staat.

Bronnen:
www.mecvs.nl
www.mens-en-gezondheid.infonu.nl

PERSOONLIJKE ERVARINGEN

“Bij mijn behandelaar kon ik mijn verhaal kwijt en voelde ik mij begrepen. Ze hielp mij mijn eigen tempo te bepalen op momenten dat ik er even doorheen zat en gaf me net dat extra zetje als het nodig was.”

“Met een duidelijk plan van aanpak lukte het me om weer goed voor mezelf te gaan zorgen. Daarna kon ik stilstaan bij mezelf en mijn verleden. Ik begrijp nu waar mijn verdriet vandaan komt.”

Heb je een vraag of wil je een bericht achterlaten?

Neem simpelweg contact met ons op via het formulier hieronder.

    Hoe heeft u ons gevonden?