Wat is Chronische pijn?
Acute pijn is een waarschuwingssignaal van het lichaam van overbelasting of beschadiging van het lichaam. Dit is van belang voor het behoud van een gezond lichaam. Meestal heb je bij acute pijn een duidelijke oorzaak voor de pijn zoals een wond of een infectie. De pijn gaat (-na schoonmaken van de wond of een poosje rust) vanzelf weer over.
Bij chronische pijn, voorheen ook wel pijnstoornis genoemd, heb je pijn die langer aanhoudt dan zes maanden. De pijn heeft geen waarschuwingsfunctie meer. De pijn is dermate ernstig dat het je hele leven overheerst. Je kunt je werk soms niet meer goed doen en relaties onderhouden wordt lastiger. Ook ben je geneigd om bijvoorbeeld bewegingen te vermijden uit angst dat de pijn toeneemt.
De pijn kan zich op verschillende plekken in het lichaam bevinden zoals de nek, rug, armen, schouders of benen. Ondanks dat je meerdere onderzoeken en behandelingen hebt gehad, verdwijnen de pijnklachten niet. Doordat je door de pijn steeds minder kunt, ontstaan vaak psychische en sociale klachten.
Chronische pijn valt onder de somatisch-symptoomstoornissen waarbij je voornamelijk last hebt van pijn. Voorheen heette dit pijnstoornis.
Heb je last van bovenstaande of soortgelijke klachten en vraag je je af of je chronische pijn hebt? Je bent niet alleen.
Klachten
Bij chronische pijn is je voornaamste klacht pijn in een specifiek deel van je lichaam. Je kunt ook last hebben aan meerdere delen van het lichaam. De klachten zijn dermate aanwezig dat je erdoor ernstig wordt beperkt in het dagelijks leven. Als je meerdere lichamelijke klachten hebt, kan het zijn dat deze niet allemaal altijd aanwezig zijn, maar je hebt meestal wel last van één van die plekken. Daarnaast is het meestal zo dat je je veel zorgen maakt over je lichamelijke klachten. Je denkt bijvoorbeeld veel na over de ernst van de lichamelijke klachten of bent hierover veel ongerust. Soms ben je ook veel tijd kwijt aan het zorgen maken over je gezondheid. Andere klachten die je kunt hebben zijn:
Heb je last van bovenstaande of soortgelijke klachten en vraag je je af of je een depressie hebt? Je bent niet alleen.
Oorzaken
Bij het ontstaan van chronische pijn zijn meerdere oorzaken betrokken. Hierin spelen zowel biologische, psychische als sociale factoren een rol: ‘het biopsychosociaal model’. De mate waarin deze factoren bijdragen aan het ontstaan van chronische pijn verschillen van persoon tot persoon.
Chronische pijn kan komen door bijvoorbeeld een operatie waardoor een zenuw is beschadigd, of door ander letsel. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn. Vaak heb je de pijn al zo lang dat er geen duidelijk aanwijsbare reden meer is voor de pijn. De pijn kan een eigen leven gaan leiden. Het piekeren (angst en depressieve klachten) over je gezondheid kan het probleem soms in stand houden of verergeren.
Bij je behandeling is het belangrijk dat al deze oorzaken aandacht krijgen, zodat je samen met je behandelaar aan de dieperliggende oorzaken van je klachten kunt werken.
Gevolgen
Chronische pijn ziet er bij iedereen anders uit. De klachten en problemen kunnen verschillend in ernst en duur. Als je last hebt van chronische pijn, ben je veel met je klachten bezig. Je bent erg bezorgd over je lichamelijke gezondheid. Als gevolg van de pijn kun je bepaalde bewegingen vermijden, omdat je bang bent dat de pijn erger wordt. Zo kan het invloed hebben op veel aspecten van je leven, zoals je werk, hobby’s en relaties.
Voor familie en geliefden zijn de gevolgen vaak groot. Naast dat het moeilijk is voor mensen om een geliefde te zien lijden, kan het leven met iemand met chronische pijn zwaar en belastend zijn. Partners en familie voelen zich vaak machteloos, omdat ze de pijn niet voor je kunnen wegnemen. Het is daarom erg belangrijk dat mensen uit je omgeving ook ondersteuning krijgen bij het omgaan met hun gevoelens van machteloosheid, zodat jullie op een goede manier met de klachten kunnen omgaan.
Heb je last van bovenstaande of soortgelijke klachten en vraag je je af of je een depressie hebt? Je bent niet alleen
Behandeling
Er zijn verschillende vormen van behandeling die bewezen effectief zijn voor chronische pijn. Bij alle behandelingen is het contact, de relatie met je behandelaar, de bepalende factor of de gesprekken helpen of niet. In deze relatie is vertrouwen nodig, zodat je dingen kunt bespreken die je moeilijk vindt en er dingen gezegd kunnen worden die niet makkelijk zijn om te horen.
Behandelvormen
Onze behandelingen richten zich niet enkel op vermindering van je klachten en problemen. Samen met jou onderzoeken we de onderliggende oorzaken, zodat je de handvatten krijgt om tot duurzaam herstel te komen. Wij bieden de volgende bewezen effectieve behandeling bij chronische pijn:
Wil je weten welke behandeling het beste bij jou past?
Vóórkomen
In Nederland heeft ongeveer 18% van alle volwassenen matige tot ernstige chronische pijnklachten. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Doorgaans komt het iets vaker voor naarmate mensen ouder worden.
Bronnen:
https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-pijn#idp43488
PERSOONLIJKE ERVARINGEN
“Bij mijn behandelaar kon ik mijn verhaal kwijt en voelde ik mij begrepen. Ze hielp mij mijn eigen tempo te bepalen op momenten dat ik er even doorheen zat en gaf me net dat extra zetje als het nodig was.”
“Met een duidelijk plan van aanpak lukte het me om weer goed voor mezelf te gaan zorgen. Daarna kon ik stilstaan bij mezelf en mijn verleden. Ik begrijp nu waar mijn verdriet vandaan komt.”
Heb je een vraag of wil je een bericht achterlaten?
Neem simpelweg contact met ons op via het formulier hieronder.