Wat is een winterdepressie?
Hoe verder een land van de evenaar af ligt, hoe groter het verschil in zonuren per seizoen is. In de winter komt de zon later op en gaat eerder onder. Bij dieren heeft dit invloed op hun gedrag. Zij gaan bijvoorbeeld in winterslaap of gaan op zoek naar een partner. Ook bij mensen hebben de seizoenen invloed op gedrag. Dit heeft te maken met het circadiaans ritme, ofwel de biologische klok of dag- en nachtritme. Meestal beginnen de symptomen tijdens de herfst en bouwen ze zich langzaam op naarmate de dagen korter worden. Deze symptomen komen overeen met de symptomen van een langdurige depressie.
Een winterdepressie valt onder de overkoepelende term seizoensgebonden depressie. Het kan dus ook voorkomen dat iemand een zomer,- herfst- of lentedepressie heeft, maar dit komt minder vaak voor dan een winterdepressie. Wanneer de depressie elk jaar weer terugkomt in hetzelfde seizoen, spreken we van een seizoensgebonden depressie.
Jaarlijks hebben in Nederland 1,2 miljoen mensen last van een depressieve stemming tijdens het najaar, de winter en het vroege voorjaar. Ongeveer 450.000 van deze mensen heeft last van een winterdepressie.
Een winterdip is niet hetzelfde als een winterdepressie. Een winterdip is een mildere vorm van de winterdepressie. De symptomen zijn in mindere mate aanwezig, zijn milder en zijn van kortere duur.
Heb je last van soortgelijke klachten en vraag je je af of je een winterdepressie hebt?
Praat met ons.
Klachten
Als er sprake is van een winterdepressie heb je in ieder geval last van depressieve klachten ten minste twee jaar achter elkaar in hetzelfde seizoen. Daarnaast moet je minstens veertien dagen last hebben van de klachten. Vermoeidheid, somberheid en weinig energie hebben zijn daarnaast de voornaamste klachten van een winterdepressie. De vermoeidheid kan een oorzaak zijn van slaapproblemen, waarbij je een toegenomen behoefte hebt om te slapen en de slaapduur langer is, maar de slaapkwaliteit.
Een winterdepressie ziet er bij iedereen net weer iets anders uit. Veel mensen die vaker een depressieve periode hebben doorgemaakt kunnen duidelijk merken wanneer zich de eerste verschijnselen van een depressie voordoen. Naast somberheid en interesseverlies kunnen meerdere van onderstaande klachten op de voorgrond treden
Heb je last van bovenstaande of soortgelijke klachten en vraag je je af of je een depressie hebt? Je bent niet alleen.
Oorzaken
Bij het ontstaan van depressieve klachten zijn net als bij andere psychische problemen meerdere oorzaken betrokken. Hierin spelen zowel biologische, psychische als sociale factoren een rol: ‘het biopsychosociaal model’. De mate waarin deze factoren bijdragen aan het ontstaan van een depressie verschillen van persoon tot persoon.
Bij je behandeling is het belangrijk dat al deze oorzaken aandacht krijgen, zodat je samen met je behandelaar aan de dieperliggende oorzaken van je klachten kunt werken.
Gevolgen
Bij iedereen is een winterdepressie weer anders. Niet iedereen heeft dezelfde symptomen en dezelfde hoeveelheid symptomen. De meeste mensen met een winterdepressie hebben last van somberheid, teruggetrokkenheid en verlies in plezier. Je kunt moeite krijgen met dingen ondernemen en de deur uit gaan, waardoor je je gaat terugtrekken en in een sociaal isolement kan komen. Werken of contacten onderhouden met familie en vrienden lukt vaak niet meer.
Voor familie en geliefden zijn de gevolgen vaak groot. Leven met iemand met een (seizoens gebonden-)depressie kan zwaar en belastend zijn. Partners kunnen in isolement terecht komen of het gevoel hebben hun geliefden te verliezen. Het is daarom erg belangrijk dat de mensen uit je omgeving ondersteuning krijgen.
Heb je last van bovenstaande of soortgelijke klachten en vraag je je af of je een (winter-)depressie hebt? Je bent niet alleen
Behandeling
Een winterdepressie gaat in het voorjaar vanzelf weer over. Toch kunnen de klachten tijdens de winter vervelend en belemmerend zijn. Je kunt zelf al veel doen om de klachten proberen te verminderen. Het kan al helpen om vaker naar buiten te gaan, zodat je meer wordt blootgesteld aan zonlicht. Ga ook vaak (buiten) sporten. Door lichaamsbeweging maakt je lichaam endorfine aan, dat je een geluksgevoel geeft. Ook is het belangrijk om een dagritme te hebben, want in de winter is je biologische klok ontregeld. Ga steeds op dezelfde tijd uit bed en stel jezelf bloot aan licht. Hierdoor leert je biologische klok dat de dag is begonnen en kan deze je lichaam wakker maken. Wanneer je dit consequent blijft doen, leert je lichaam de regelmaat en word je uiteindelijk makkelijker wakker.
Wanneer de bovengenoemde tips niet werken, kun je overwegen om lichttherapie te doen. Daarbij moet je elke dag blootgesteld worden aan een speciale lamp, die het daglicht nabootst. Somberheid en (lichte) depressieve gevoelens kunnen verminderen door het gebruik van de lichttherapielamp.
Er zijn verschillende vormen van behandeling die bewezen effectief zijn voor (winter-)depressie. Bij alle behandelingen is het contact, de relatie met je behandelaar, de bepalende factor of de gesprekken helpen of niet. In deze relatie is vertrouwen nodig, zodat je dingen kunt bespreken die je moeilijk vindt en er dingen gezegd kunnen worden die niet makkelijk zijn om te horen.
Behandelvormen
Bij Solutalks zijn er een aantal behandelvormen die worden gebruikt bij de reguliere depressie, die ook kunnen helpen bij de klachten van de winterdepressie. Onze behandelingen richten zich niet enkel op vermindering van je klachten en problemen. Samen met jou onderzoeken we de onderliggende oorzaken, zodat je de handvatten krijgt om tot duurzaam herstel te komen. Wij bieden de volgende bewezen effectieve behandeling bij depressie:
Wil je weten welke behandeling het beste bij jou past?
Vóórkomen
Depressie komt erg veel voor. Eén op de vijf (20%) van alle volwassen heeft ooit een depressie doorgemaakt. Eén op de twintig Nederlanders had zelfs afgelopen jaar last van een depressie. Dat is 5% van de bevolking. Ongeveer 450.000 Nederlanders hebben jaarlijks last van een winterdepressie. Dit komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
PERSOONLIJKE ERVARINGEN
“Bij mijn behandelaar kon ik mijn verhaal kwijt en voelde ik mij begrepen. Ze hielp mij mijn eigen tempo te bepalen op momenten dat ik er even doorheen zat en gaf me net dat extra zetje als het nodig was.”
“Met een duidelijk plan van aanpak lukte het me om weer goed voor mezelf te gaan zorgen. Daarna kon ik stilstaan bij mezelf en mijn verleden. Ik begrijp nu waar mijn verdriet vandaan komt.”
Heb je een vraag of wil je een bericht achterlaten?
Neem simpelweg contact met ons op via het formulier hieronder.