Wat is een ziekteangststoornis?

Bij een ziekteangststoornis (of hypochondrie) heb je last van angst om ziek te worden. Je bent voortdurend bezig met de vraag of je misschien ziek bent.

Dit komt meestal doordat je lichamelijke klachten hebt, waarvoor je geen duidelijke aanleiding of oorzaak kunt vinden. Omdat de klachten niet weggaan, blijf je zoeken naar een verklaring.

Omdat je zoveel aandacht blijft besteden aan je lichamelijke klachten, word je steeds alerter op wat er in je lichaam gebeurt. Onschuldige lichamelijke ervaringen zoals jeuk of kramp kunnen voor jou een signaal worden van een ernstige ziekte. Je bent in een vicieuze cirkel terecht gekomen.

Heb je last van bovenstaande of soortgelijke klachten en vraag je je af of je een ziekteangststoornis (hypochondrie) hebt? Je bent niet alleen.

Klachten

Een ziekteangststoornis (hypochondrie) kan worden vastgesteld als je overmatig veel last hebt van angst om ziek te worden en deze angst jou belemmert in je dagelijks leven. Daarbij is er meestal geen lichamelijke aandoening of ziekte bij je vastgesteld. De klachten moeten minstens zes maanden bestaan om van een stoornis te kunnen spreken.

Een ziekteangststoornis (hypochondrie) kenmerkt zich niet alleen door een diepgaande angst voor ziekte. Bij een ziekteangststoornis kunnen meerdere van onderstaande klachten optreden:

  • Lichamelijke klachten – Zoals hartkloppingen, duizeligheid, trillen en zweten, regelmatig hoofdpijn of buikpijn
  • Piekeren – Je denkt voortdurend na over mogelijke ziektes die je kunt krijgen en de gevolgen daarvan
  • Controlegedrag – Je checkt regelmatig je lichaam of je zoekt op internet naar informatie over ziektes
  • Vermijding – Je gaat situaties uit de weg waarin je denkt ziek te kunnen worden of zoekt regelmatig geruststelling

Heb je last van bovenstaande of soortgelijke klachten en vraag je je af of je een ziekteangststoornis (hypochondrie) hebt? Je bent niet alleen.

Oorzaken

Bij het ontstaan van een ziekteangststoornis (hypochondrie) zijn net als bij andere psychische problemen meerdere oorzaken betrokken. Hierin spelen zowel biologische, psychische als sociale factoren een rol: ‘het biopsychosociaal model’.  De mate waarin deze factoren bijdragen aan het ontstaan van een ziekteangststoornis (hypochondrie) verschillen van persoon tot persoon.

Bij je behandeling is het belangrijk dat al deze oorzaken aandacht krijgen, zodat je samen met je behandelaar tot de kern van het probleem kunt komen.

Gevolgen

Een ziekteangststoornis (hypochondrie) ziet er bij iedereen anders uit. De klachten en problemen kunnen verschillen in ernst en duur. Als je last hebt van een ziekteangststoornis (hypochondrie) kan dit ernstige gevolgen hebben in je leven. Doordat je zo door je klachten in beslag wordt genomen, kun je beperkt worden in het aangaan en behouden van sociale relaties. Ook kan het invloed hebben op je gezinsleven en op je werkprestaties, doordat je zoveel bezig bent met de angst voor ziekte dat je geen tijd en energie over houdt voor andere zaken.

Voor familie en geliefden zijn de gevolgen vaak groot. Je dierbare zien lijden en daar niets aan kunnen doen is lastig. Je partner kan zich machteloos voelen omdat hij of zij je niet kan helpen of geruststellen. Het is daarom belangrijk dat naast jij zelf, ook de mensen uit je omgeving ondersteuning krijgen zodat zij op een goede manier met jouw klachten om kunnen gaan.

Heb je last van bovenstaande of soortgelijke klachten en vraag je je af of je een ziekteangststoornis (hypochondrie) hebt? Je bent niet alleen.

Behandeling

Er zijn verschillende vormen van behandeling die bewezen effectief zijn voor ziekteangststoornis (hypochondrie). Bij alle behandelingen is het contact, de relatie met je behandelaar, de bepalende factor of de gesprekken helpen of niet. In deze relatie is vertrouwen nodig, zodat je dingen kunt bespreken die je moeilijk vindt en er dingen gezegd kunnen worden die niet makkelijk zijn om te horen.

Behandelvormen

Onze behandelingen richten zich niet enkel op vermindering van je klachten en problemen. Samen met jou onderzoeken we de onderliggende oorzaken, zodat je de handvatten krijgt om tot duurzaam herstel te komen. Wij bieden de volgende bewezen effectieve behandelingen bij ziekteangststoornis (hypochondrie):

  • Cognitieve gedragstherapie – Beperkende overtuigingen uitdagen en helpende overtuigingen formuleren
  • Exposure – Automatische angstreacties verminderen en je leefwereld vergroten

Wil je weten welke behandeling het beste bij jou past? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

Cijfers

Ziekteangststoornis (hypochondrie) komt regelmatig voor. Ongeveer één op de twintig Nederlanders had het afgelopen jaar last van een ziekteangststoornis. Dat is ongeveer 5% van de bevolking. Ziekteangststoornis (hypochondrie) komt even vaak voor bij vrouwen als bij mannen.

Beloop

Een ziekteangststoornis (hypochondrie) kan een langdurig beloop hebben en vaak lange tijd onopgemerkt blijven. De ziekte kan op elke leeftijd beginnen en zal aanhouden tenzij er een adequate behandeling wordt geboden. Goede begeleiding kan de ernst en duur van de klachten verminderen.

Bronnen
DSM-5 – Nederlandse vertaling American Psychiatric Association Uitgeverij Boom (2014)

PERSOONLIJKE ERVARINGEN

“Bij mijn behandelaar kon ik mijn verhaal kwijt en voelde ik mij begrepen. Ze hielp mij mijn eigen tempo te bepalen op momenten dat ik er even doorheen zat en gaf me net dat extra zetje als het nodig was.”

“Met een duidelijk plan van aanpak lukte het me om weer goed voor mezelf te gaan zorgen. Daarna kon ik stilstaan bij mezelf en mijn verleden. Ik begrijp nu waar mijn verdriet vandaan komt.”

Heb je een vraag of wil je een bericht achterlaten?

Neem simpelweg contact met ons op via het formulier hieronder.

    Hoe heeft u ons gevonden?