Wat is een depressie?

Somberheid, verdriet en rouw horen bij het leven. Het zijn passende gevoelens bij verlies en tegenslag. Ook als we een tijd niet lekker in ons vel zitten kunnen we onszelf ‘down’ of ‘depri’ voelen. Hoe onderscheid je normaal verdriet van een depressie? Wat is een depressie?

Depressie komt erg veel voor. Zo’n 20%, ofwel 1 op de 5 van alle mensen krijgt in zijn of haar leven te maken met een depressie, en steeds meer mensen durven hun ervaringen te delen.

Wanneer je sombere gevoelens langer dan 2 weken aanhouden en wanneer ze alles overheersend worden, heb je mogelijk last van een depressie. De somberheid is zo overheersend dat je niet meer kan genieten van zaken waar je normaal wel van geniet. Het is alsof er een donkere deken over je ligt, waardoor je steeds minder goed kan functioneren.

Heb je last van bovenstaande of soortgelijke klachten en vraag je je af of je een depressie hebt? Je bent niet alleen.

Klachten

Als er sprake is van een depressie dan hebt je in ieder geval last van een van de twee volgende klachten: somberheid en/of verlies van interesse of plezier in dingen die je eerder belangrijk of aangenaam vond. Om te kunnen spreken van een depressie moeten deze klachten langere tijd, tenminste twee weken, aanhouden.

Een depressie kenmerkt zich niet alleen door een verstoorde stemming. Vaak zijn er ook lichamelijke klachten, zoals vermoeidheid of lichamelijke onrust. Ook kun je merken dat je minder helder na kunt denken of moeilijker je hoofd bij zaken kunt houden, bijvoorbeeld als gevolg van concentratieproblemen of besluiteloosheid.

Depressieve klachten komen vaak in periodes voor, soms met een duidelijk beloop gedurende het jaar. Een depressie ziet er bij iedereen net weer iets anders uit. Veel mensen die vaker een depressieve periode hebben doorgemaakt kunnen duidelijk merken wanneer zich de eerste verschijnselen van een depressie voordoen. Naast somberheid en interesseverlies kunnen meerdere van onderstaande klachten op de voorgrond treden:

  • Schuldgevoelens – Je voelt je schuldig over dingen waar je geen schuld aan hebt
  • Concentratieproblemen – Je kunt je hoofd moeilijk bij zaken houden, zoals lezen, gesprekken zijn moeilijker te volgen
  • Vermoeidheid – Je voelt je moe, lusteloos en hebt weinig energie
  • Verstoorde eetlust – Je hebt geen eetlust of het eten smaakt je niet, je eet minder en valt af
  • Slaapproblemen – Je hebt moeite met inslapen, doorslapen of slaapt juist heel veel
  • Lichamelijke klachten – Je hebt last van spierspanning, pijn op de borst, hoofdpijn of rugpijn
  • Verstoord libido – Je hebt geen zin meer in intiem of seksueel contact
  • Gedachten aan de dood – Je hebt gedachten aan de dood, je wil liever niet meer leven of denkt aan levensbeeindiging

Heb je last van bovenstaande of soortgelijke klachten en vraag je je af of je een depressie hebt? Je bent niet alleen.

Oorzaken

Bij het ontstaan van depressieve klachten zijn net als bij andere psychische problemen meerdere oorzaken betrokken. Hierin spelen zowel biologische, psychische als sociale factoren een rol: ‘het biopsychosociaal model’. De mate waarin deze factoren bijdragen aan het ontstaan van een depressie verschillen van persoon tot persoon.

Bij je behandeling is het belangrijk dat al deze oorzaken aandacht krijgen, zodat je samen met je behandelaar aan de dieperliggende oorzaken van je klachten kunt werken.

Gevolgen

Depressie ziet er bij iedereen anders uit. De klachten en problemen kunnen verschillend zijn qua ernst en duur. Als je lijdt aan een depressie heb je last van vaak ondraaglijke gevoelens van somberheid, lusteloosheid en schaamte- of schuldgevoelens. Door deze klachten ben je ernstig beperkt in je sociaal en maatschappelijk functioneren. Je hebt de neiging om je terug te trekken en soms kost het de grootste moeite om goed voor jezelf te zorgen. Werken of contacten onderhouden met familie en vrienden lukt vaak niet meer.

Voor familie en geliefden zijn de gevolgen vaak groot. Leven met iemand met een depressie kan zwaar en belastend zijn. Partners kunnen in isolement terecht komen of het gevoel hebben hun geliefden te verliezen. Het is daarom erg belangrijk om de mensen uit je omgeving te ondersteunen.

Heb je last van bovenstaande of soortgelijke klachten en vraag je je af of je een depressie hebt? Je bent niet alleen

Behandeling

Er zijn verschillende vormen van behandeling die bewezen effectief zijn voor depressie. Bij alle behandelingen is het contact, de relatie met je behandelaar, de bepalende factor of de gesprekken helpen of niet. In deze relatie is vertrouwen nodig, zodat je dingen kunt bespreken die je moeilijk vindt en er dingen gezegd kunnen worden die niet makkelijk zijn om te horen.

Behandelvormen

Onze behandelingen richten zich niet enkel op vermindering van je klachten en problemen. Samen met jou onderzoeken we de onderliggende oorzaken, zodat je de handvatten krijgt om tot duurzaam herstel te komen. Wij bieden de volgende bewezen effectieve behandeling bij depressie:

  • Acceptance en commitment therapie – Aanvaarden, kiezen en actie ondernemen
  • Cognitieve gedragstherapie – Beperkende overtuigingen uitdagen en helpende overtuigingen formuleren
  • Interpersoonlijke therapie – Werk aan je relaties na verlies, een conflict of een verandering van je rol

Wil je weten welke behandeling het beste bij jou past?

Vóórkomen

Depressie komt erg veel voor. Eén op de vijf (20%) van alle volwassen heeft ooit een depressie doorgemaakt. Eén op de twintig Nederlanders had zelfs afgelopen jaar last van een depressie. Dat is 5% van de bevolking.

Depressies komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. 24,3% van alle Nederlandse vrouwen krijgt ooit te maken met een stemmingsstoornis tegenover 13,1% van alle mannen in Nederland.

Er zijn geen grote verschillen in leeftijd:

18 – 24 jaar: 1 op de 15
25 – 34 jaar: 1 op de 18
35 – 44 jaar: 1 op de 21
45 – 54 jaar: 1 op de 17
55 – 64 jaar: 1 op de 24

Beloop

Als je last hebt van depressieve klachten houden deze gemiddeld 6 maanden aan. Goede begeleiding kan de ernst en duur van de klachten verminderen.

50 % herstelt binnen drie maanden
30% herstelt tussen de 3 en 24 maanden, meestal tussen de 6 – 12 maanden
20% heeft langdurig last van depressieve klachten (langer dan 2 jaar)

Een depressie kan eenmalig of terugkerend optreden. Bij de helft van de mensen die last heeft van een depressie komt de depressie terug: gemiddeld 7 tot 8 keer in hun leven.

58,5% van de mensen met een depressie had afgelopen jaar hulp. Dat betekent dat een grote groep geen hulp krijgt.

Bronnen:
R. de Graaf, M. ten Have, S. van Dorsselaer. NEMESIS 2: De psychische gezondheid van de Nederlandse bevolking (2010);
www.hersenstichting.nl

PERSOONLIJKE ERVARINGEN

“Bij mijn behandelaar kon ik mijn verhaal kwijt en voelde ik mij begrepen. Ze hielp mij mijn eigen tempo te bepalen op momenten dat ik er even doorheen zat en gaf me net dat extra zetje als het nodig was.”

“Met een duidelijk plan van aanpak lukte het me om weer goed voor mezelf te gaan zorgen. Daarna kon ik stilstaan bij mezelf en mijn verleden. Ik begrijp nu waar mijn verdriet vandaan komt.”

Heb je een vraag of wil je een bericht achterlaten?

Neem simpelweg contact met ons op via het formulier hieronder.

    Hoe heeft u ons gevonden?