De pretend student

De pretend student, een nog best wel onbekend begrip. Ik zal eerst even kort uitleggen wat een pretend student nou eigenlijk is. Op zich zegt de naam het al: De pretend student is iemand die zich voordoet als een student, maar eigenlijk helemaal niet studeert.’’

Misschien denk je nu wel “waarom zou je doen alsof je studeert terwijl je dat helemaal niet doet?”. Vaak begint het met één simpel leugentje om te zeggen dat je een vak wel gehaald hebt terwijl dat helemaal niet zo is. Vervolgens stapelen de leugens zich op omdat je nóg een vak niet haalt en toch tegen iedereen zegt dat je het wel gehaald hebt. Een belangrijke reden om hierover te liegen kan zijn dat je bang bent voor de teleurstelling van anderen. Een andere reden kan zijn dat je je schaamt als iets niet lukt en er daarom maar over liegt. Liegen lijkt dan beter dan de waarheid te zeggen, maar het risico dat je in een spiraal van leugens terecht komt is aanzienlijk.

Deze grote leugen kan zo uit de hand lopen dat je geen uitweg meer ziet omdat je er helemaal in verwikkeld bent geraakt. Soms kan dit heel nare gevolgen hebben. Een pretend student heeft recent een einde aan haar leven heeft gemaakt. Waarschijnlijk zag zij geen weg terug meer om eerlijk te zijn tegen haar omgeving dat ze de afgelopen zes jaar niet heeft gestudeerd. Een soortgelijk verhaal van een pretend student is ook te zien in de film: ’’niemand in de stad’’. Waarin een jongen zich voordoet als geneeskundestudent terwijl hij al helemaal niet meer studeert.

Ik hoop dat met dit artikel meer aandacht wordt gegeven aan pretend studenten. Want het is nog een onbekend begrip (ik had er zelf tot 2 weken terug ook nog nooit van gehoord) wat dramatische gevolgen kan hebben.

Herken je jezelf in een pretend student? Je bent zeker niet alleen! Er lopen meer pretend studenten rond dan we denken. Het is nooit te laat om hulp te zoeken, ook al lijk je geen uitweg meer te zien. Probeer iemand in vertrouwen te nemen om het te bespreken. Dat kan een vriend/vriendin zijn of een psycholoog. Zo kan je samen met een vertrouwenspersoon een terugweg zien te vinden.

Share This Post!

    Hoe heeft u ons gevonden?