Tips voor ontspanning

Spanning en stress horen bij het leven. We zijn allemaal druk en we gaan maar door, terwijl we soms vergeten even stil te staan en te ontspannen. En dat terwijl ontspanning juist ook bij het leven hoort. Ontspanning is heel belangrijk om later beter te kunnen functioneren. Om te kunnen ontspannen is het belangrijk dat je ook echt toegeeft aan het feit dat je aan het ontspannen bent. Het is dus niet de bedoeling dat je die tijd gebruikt om te malen over je planning of wat er die dag allemaal is gebeurd. Hieronder volgt een aantal tips die je kunnen helpen met ontspannen:

  • Het kan helpen om belangrijke dingen die je niet wilt vergeten op te schrijven, zodat je het kunt loslaten. Zo kun je even je hoofd leegmaken, wat helpt je te ontspannen.

  • Maak een wandeling of ga eens een eindje fietsen. Tijdens wandelen of fietsen kun je helemaal opgaan in de omgeving. Je ruikt de frisse lucht, voelt de wind langs je gezicht gaan en ziet de omgeving. Daarnaast maakt je lichaam tijdens inspanning het neurotransmitter endorfine aan. Een neurotransmitter is een stofje in de hersenen dat signalen en boodschappen overbrengt naar onderdelen in de hersenen. Deze neurotransmitter zorgt ervoor dat je je beter en minder gestrest voelt. Bekijk ook eens de blog over endorfine om te lezen waar je nog meer endorfine van krijgt.

  • Lees wat vaker een boek. Je gedachtes gaan helemaal uit en je bevind je alleen nog maar in het verhaal uit het boek. Je kunt je zo helemaal ontspannen. Daarnaast helpt lezen je met het verbeteren van je hersenfuncties. Je leert je dingen beter in te beelden, het leert je beter te concentreren en het leert je nieuwe woorden.

  • Doe iets dat je leuk vindt. Het maakt niet uit wat het is. Wanneer je iets doet dat je leuk vindt, word je vrolijker. Spanningen verdwijnen en endorfine komt vrij. Je bent gefocust op hetgeen je aan het doen bent en je verstand gaat op nul. Dag stressvolle gedachtes en hallo goed gevoel.

  • Wat ook lekker ontspannend kan zijn, is het nemen van een douche. En nee, niet zo’n turbo-douche van maximaal 5 minuten waarbij het water in de laatste minuut net is opgewarmd. Neem even de tijd voor een warme en relaxte douche. Door stress kunnen je spieren wat verstijven en een warme douche kan ervoor zorgen dat stijve spieren wat versoepelen en ontspannen. Gebruik tijdens je zen-douchebeurt ook de meest lekker ruikende douchegel die je hebt liggen. Warme of frisse geuren werken namelijk ontspannend. Mocht je de luxe hebben dat je een bad in je badkamer hebt staan? Neem daar dan wat vaker gebruik van. Zet een geurkaas in de badkamer en ontspan van een warm bad.

  • Doe na elke activiteit even niets. Gewoon eventjes een pauze om energie op te doen en spanning af te bouwen. Zo heb je meer energie en motivatie voor de volgende activiteit. Even zitten, muziek luisteren, een wandeling maken, een boekje lezen, enzovoorts.

  • Luister naar ontspannende muziek. Je kunt dan even afdwalen van je gedachtes en helemaal ontspannen. Muziek zorgt ervoor dat minder stresshormonen worden aangemaakt en dat – ja daar heb je ‘m weer – endorfine wordt aangemaakt. Je ademhaling wordt rustiger en je bloeddruk daalt.

  • Doe een mindfulness oefening. Even stilstaan bij je gedachtes, gevoelens en lichamelijke ervaringen. Word je bewust van je negatieve en automatische gedachtes. Wat ben je nu precies aan het doen? En hoe doe je dat precies? Doe een mindfulness-oefening onder de douche, in de koffiepauze of voordat je gaat slapen of doe een ademhalingsoefening wanneer je gestrest voelt. Solutalks biedt mindfulness aan. Kijk hier voor meer informatie over mindfulness op onze website.

Robin Brand, 24-07-2019

Share This Post!

    Hoe heeft u ons gevonden?